LED-downlights til bad

LED-downlights til bad

Det er 2 ting det er viktig å tenke på før du handler LED-downlights til bad.

LED-downlights til bad

LED-downlights til bad levert av Ladelys AS

Det første er sikkerheten og sertifisering av produktet, og det andre er kvaliteten på lyset til lyskilden. I denne artikkelen skal vi se nærmere på IP-klassifieringer og beskrivelse av de forskjellige beskyttelsesgradene, samt sone oppdelingen av bad og våtrom med de forskjellige krav til IP-klassifisering som finnes i de forskjellgei sonene. Videre vil vi se nærmere på hvilken type LED-downlights til bad, hvilke tekniske parametre som ønskes og hvilke tilbakemeldinger som er blitt gitt av kunder. Til slutt si noe om hvor du bør plassere belysningen på bad og våtrom.

 

Krav til LED-downlights til bad

Alle lyskilder er IP klassifisert, IP står for Ingress Protection og oversettes til Inntregnings Beskyttelse på Norsk. Denne graderer produktet med 2 tallverdier, hvor den første verdien beskriver tettheten av produktet (inntregning av støv) mens den andre tallverdien sier noen om beskyttelsen mot vann. Desto høyere tallverdi, desto bedre er beskyttelsen. Til referanse så leveres alle våre LED-gatelys og LED-flomlys med IP65 og IP66, hva disse tallene betyr kan du lese mer om lengre ned i artikkelen.

Det kan være livsfarlig å bruke lyskilder med lavere beskyttelsesgrad enn hva som er påkred i de forskjellige miljøene. Nedenfor ser du en enkel skisse av baderommet og de forskjellige sonene, med forklaring til hvilke krav som kreves hvor. Ladelys AS har gode avtaler med elektrikkere over hele landet og vil veldig gjerne være behjelpelig med å sette deg i kontakt med en dyktig og prisgunstig elektrikker i ditt nærmiljø.

 

LED-downlight til bad

LED-downlight til bad

Våtromsoner:

Les mer om hva de forskjellige tallene i IP klassifiseringene står får lengre ned i artikkelen

Sone 0: Dusj og badekar. Her er det påkrevd med IPX7 og lav volt (max 12 volt)

Sone 1: Området rundt dusj og badekar opp til 2,25m over gulvet. Her er det krav til IPX4 og IPX5.

Sone 2: Området på 0.6m utenfor sone 1 og 0.75m over sone 2. Fremdeles er bruk av IPX4 og IPX5 anbefalt der hvor vann benyttes til rengjøring, mens kravet ligger til IP44.

Sone 3: Området 2,4m rundt sone 2 og 0,75m over sone 2. Her finnes ingen spesielle krav til vanntetthet, altså er IP20 godt nok. Lampen må være dobbeltisolert eller jordet og tilbkoblet jordfeilbryter.

IP-grader:

Her kan du lese om de forskjellige beskrivelsene av tallverdiene i en IP gardering. Det er viktig å påpeke at IP graderingen av et produkt bestemmes av den delen av produktet som er lavest beskyttet. Som et eksempel så kan våre VEGA LED-downlights til bad leveres med en IP44 beskyttelsesgrad, men da kun som ikke dimbare Lavtbyggende LED downlights, da alle kompatible dimbare drivere kun er IP33 klassifisert. Om vi nå velger å levere dimbare LED-downlights, så kan vi ikke merke downlighten med en beskyttelse mer enn IP33.

LED-downlight til bad

IP-klassifiseringer LED-downlight til bad

 

Den andre faktoren det er viktig å tenke på når du handler baderomsbelysning,

er kvaliteten på lyset fra lyskilden.

LED-downlight til bad

LED-downlight til bad levert av Ladelys AS

I 2011 leverte Ladelys AS 2 forskjellige varianter LED-belysning til hoteller i Trondheim. Dette var LED-spotter med en fargegjengivelse på 80Ra, 90Ra og på 2700k og 3000K. Disse LED-spottene ble installert på badene til hotellrommet, hvor gjestene iløpet av en periode på 2 mnd med tilbakemeldinger på hvordan de opplevde lyset. Vi hadde under denne testperioden god dialog med vaktmesterene og driftlederene på de utvalgte hotellene som også var ivrige til å hente informasjon rundt emnet.

Tilbakemeldingene ble som forventet. Folk ønsket en så høy fargegjengivelse som mulig, med en fargetemepratur på 3000K, altså et hvitere lys enn hva som er ønskelig på stue og soverom. Det som var overraskende var at det var flere, på forskjellige hotell som refererte til sminking, og at det var vanskelig å se farge på sminke og hår ved lavere fargegjengivelse og varmere fargetemepratur. Dette førte da i sin tid til utvikling av våre populære frisørbelysning og dagens LED-downlight til bad med en fargegjengivelse på hele 95Ra.

Plassering av LED-downlights til bad:

Mange plasserer lyset ut i fra IP gradering, noe som vi mener er fornuftig. Det er ingen vits i å plassere lyskilder i dusjen eller på veggen over badekaret. LED-downlights i taket gir ikke alltid nok lys til aktiviteter forran speilet, så her anbefaler vi motlys rundt speilet for å unngå skygger i ansiktet.

LED-downlights til baderomsbutikker.

Vi i ladelys har levert LED-downlights til en rekke baderomsbutikker og butikker som selger baderomsartikler. I alle disse butikkene har vi levert 3000K med en høy fargegjengivelse.

Alle ønsker et best mulig lys på badet. På badet stilles ofte ikke de samme krav til det varme glødende lyset som du ønsker deg på stuen og baderommet. Men det stilles høye krav til lysets evne til å reflektere ekte farger og at du ikke har noe gult skjær i lyset. På bade er det viktig å få refelktert ekte farge. Dette har også gjenspeilet våre salg til frisørsalonger som også ønsker belysning som ikke gir et gult skjær i lysene. Våre frisørbutikker er særdeles fornøyd med at de nå slipper å dra kundene ut av butikken for å vise den faktiske fargen på håret etter bleking etc.

Våre kunder er derfor mest fornøyd med et lys som lyser 3000K med en fargegjengivelse på over 90Ra. Dette vil gi et krystallklart lys som reflekterer ekte farge i sminke, klær og andre gjenstander på en særdeles god måte. 3000K er et helt hvit lys, uten noe blå eller gulskjær i, kun et hvit krystalklart lys.

Vi kan levere alle våre lys i 3000K, med en fargegjengivelse på hele 95Ra, noe ingen andre som vi kjenner til oppnår på markedet i dag. Om du skal bytte til LED-belysning med LED-downlights til bad så anbefaler vi deg å tenke på disse faktorene og kjøpe downlights med disse tekniske data.

3 comments on “LED-downlights til bad
  1. Pingback: Plassering av LED-downlight - LED-bloggen

  2. Pingback: LED-downlight IP44

  3. Pingback: spotter bad - baderomstilbehor.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *